GCA 2020 Yarıyıl Müşteri Bülteni - Gürallar Cam Ambalaj

30-06-2020

1) Genel Müdürümüz Sn. Abdullah Gayret’in Mesajı

Değerli İş Ortaklarımız,

Çin’de başlayarak bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) pandemisi nedeniyle insanlık tarihinde eşine zor rastlanacak bir dönemden geçiyoruz. Geçirdiğimiz zorlu süreçte birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Her şeyden önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan tedbir ve önerileri eksiksiz yerine getirmeliyiz. Kurallara uymayı başardığımız sürece bu salgını hep birlikte atlatacağımıza yürekten inanıyorum.

Ülkemiz de dünyanın geri kalanı gibi zorlu bir dönemden geçerken Gürallar Cam Ambalaj olarak, sorumluluklarımızı eksiksiz olarak yerine getiriyoruz. Temel işletme görevine sahip yiyecek ve içecek sektörlerinin gıda tedarikinde sorun yaşamaması adına cam ambalaj üretimine aralıksız devam ediyoruz. Gıda talebinin hızla arttığı bir dönemde gıda güvencesi oluşturmak için çabalıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki sofralara, gıdaların sağlık içinde ulaşmasını sağlıyoruz.

Bir yandan topluma karşı temel sorumluluğumuzu yerine getirerek üretime devam ederken, diğer yandan da çalışanlarımızı korumak ve güvenliklerini sağlamak için her zaman uyguladığımız çok çeşitli önlemlerin yanında birçok ek önlemi uygulamaya koyuyoruz. İlk günden itibaren Gürallar Grup şirketleri olarak Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın tüm önerilerini adım adım takip ediyor ve hemen uygulamaya alıyoruz. Bu belirsiz zamanda toplumun geri kalanı için emek veren çalışanlarımızın güvenliği, birinci ve en büyük önceliğimiz.

Gündemi yakından takip ederek, sürekli olarak gelişmeleri izliyor ve uygulanan önlemlerin etkinliğini gözden geçiriyoruz. Bununla birlikte pandemi sonrası oluşacak dönem için şimdiden planlarımızı yapıyoruz. Çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutan politikalarımızla yola devam edecek olduğumuz gibi daha iyi bir dünya için yeni projeler geliştiriyoruz.

Milletimize ve bütün dünyaya geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, sağlıklı günlere bir an önce kavuşmamızı temenni ediyorum.

Abdullah Gayret

GCA Genel Müdürü

2) Hız Kesmeden Çalışmayı Sürdürüyoruz

Koronavirüs salgınında, faaliyetine devam etmesi gereken sektörlerin başında sağlık, gıda ve içecek sektörleri ile bu sektörler için önemli bir görev üstlenen cam ambalaj endüstrisi gelmektedir. Halkımızın gıda ürünlerine kolayca ulaşmaya devam edebilmesi için gıda tedarik zincirinin her aşamasının iyi işletilmesi gerekir.

Pandemi gibi olağanüstü zamanlarda sorumlulukları artan temel işletme görevine sahip yiyecek ve içecek sektörleri, üretimlerine devam ederler. Tedarik zincirinin bir parçası olan cam ambalaj endüstrisi ise yiyecek ve içecek sektörünün tedarik sürecinde önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle ambalajsız gıdaların büyük risk taşıdığı bu dönemde, gıdaların son tüketiciye sağlık içinde ulaşması adına cam ambalaj üretimi her zamankinden önemlidir.

Biz de bu süreçte her şeyden önce çalışanlarımızın sağlıkları ve güvenlikleri için T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Cam Ambalajcılar Federasyonu FEVE tarafından yayınlanan yönergeleri ve önerileri yakından takip ediyoruz. Mevcut tedbirlerimizin yanı sıra yeni güvenlik önlemlerini yürürlüğe sokuyoruz.

Toplumun geri kalanı için durmaksızın emek veren çalışanlarımızla hem ülkemizin her köşesinde hem de ihracat pazarlarımızda sofralar umutla dolsun, her şey tamam olsun diye üretimi sürdürüyoruz. Yiyecek ve içecek sektöründeki iş ortaklarımız için cam ambalaj tedarikine hız kesmeden devam ediyoruz.

3) Koronavirüse Karşı Alınan Sağlık ve Güvenlik Önlemleri

Gürallar Cam Ambalaj’ın da bir parçası olduğu Gürallar Grup olarak, çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığı ve güvenliği her zaman önceliğimiz olmuştur. Bu çerçevede Covid-19 vakalarının Türkiye’de görülmeye başladığı ilk günden itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın, COVID-19’un yayılmasını azaltmak amacı ile uyguladığı yönerge, faaliyet ve müdahale planlarını yakından takip ederek, gerekli bütün tedbirleri hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Bu kapsamda Covid-19’a karşı aldığımız önlemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

• İlk günden itibaren ofislerimiz ve ortak kullanım alanlarımız, her akşam düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.
  • Hijyen noktalarımızda maske ve eldiven kullanımı zorunlu ve standart prosedür olmakla birlikte, talep etmeleri durumunda idari personelimiz için de maske temin edilmektedir.
  • Tesis ve ofislerimizdeki etkileşimi en aza indirmek amacıyla temassız kapı çalışmalarımız sürmektedir.
  • İş seyahati nedeniyle yurt dışından gelen çalışanlarımıza, döndükleri tarihten itibaren 14 günlük idari izin verilmiştir. Bununla birlikte son 14 gün içinde yurt dışından gelen bir yakını olduğunu beyan eden çalışanlarımız da 14 günlük izne gönderilmiştir.
  • 9 Mart’tan itibaren tüm yurt içi ve yurt dışı seyahatleri iptal edilmiştir.
  • Başta hamile ve/veya emziren kadın çalışanlarımız olmak üzere meslek hastalığı, kronik rahatsızlığı olan ve engelli kadrosunda olup da risk grubunda yer alan çalışanlarımız, 14 gün süre ile idari izne çıkarılmıştır.
  • Çalışanlarımızın sağlığını korumak adına İstanbul ofisinin girişinde ve Kütahya’daki fabrikalarda termal kamera ile ateş ölçümü yapılmaktadır.
  • Toplantılarımız, yakın temas olmayacak şekilde ve mümkünse online olarak gerçekleştirilmektedir.
  • Şahsi kargolar kabul edilmemekte; şirket kargolarımız ise dezenfeksiyon işlemi yapıldıktan sonra (birkaç saat beklenip) sahiplerine teslim edilmektedir.
  • Fabrikalarımız; müşteri, tedarikçi, danışman gibi bütün ziyaretçilere ikinci bir tarihe kadar kapatılmıştır.
  • Fabrikalarımıza, sevkiyat amacı ile gelen araç şoförleri ve kargo personellerinin maske ve eldiven kullanımı zorunlu hale getirilmiş olup, bu kişiler için tesisimizde seyyar bir yemekhane de kurulmuştur.
  • Tesislerimizde çalışanların kolayca görebileceği noktalara (giriş kapıları, yemekhaneler, tuvaletler, ofisler…)  Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bilgilendirme afişleri asılmıştır.
  • Bütün çalışanlarımıza, salgından korunma yolları ve belirtileri ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtılmıştır.
  • Tesislerimizdeki dezenfektan istasyon sayıları artırılmış; her çalışanımızın, her departmanda birden fazla noktada dezenfektana ulaşabilmesi sağlanmıştır. Ayrıca ofislerimize günlük olarak kolonya tedariki yapılmaktadır.
  • Servis otobüslerimizin günlük olarak dezenfeksiyonları yapılmaktadır. Bununla birlikte otobüs kapasitelerinin %50’sinin kullanılması için çalışmalarımız tamamlanmış olup uygulama başlatılmıştır.
  • Yemekhanelerimizdeki oturma düzeni, sosyal mesafe kuralına uygun olarak değiştirilmiş ve yemekhane kapasitesi yarı yarıya düşürülmüştür. Yeniden risk değerlendirmesi yapılarak tuzluk, baharatlık ve peçeteliklerin kaldırılması, tabldot tabaklarının ısıtıcı altında ısıtılması gibi yeni aksiyonlar alınmıştır.
  • Evden çalışma alternatifleri değerlendirilmiş ve evden çalışmaya uygun olan pozisyonlardaki çalışanlarımız, 15 Haziran’a kadar evden çalışmak üzere gönderilmiştir.

4) Gürallar Cam Ambalaj’da 20 Şubat (Camın İlk Aktığı Gün)

Cam üretimindeki 30 yıllık tecrübemizi, cam ambalaj sektörüne aktarmaya karar vermemizle başladı yolculuğumuz. Gürallar Cam Ambalaj Üretim Tesisi’ni bundan tam 5 yıl önce Kütahya’da faaliyete geçirdik. Çıktığımız yolda, fırınlarımızdan ilk kez sıcak cam 20 Şubat 2015’de aktı. O günden beri de tutkumuzu hiç yitirmeden Türkiye’yi ve dünyayı, sağlıklı ve çevreci cam ambalajla buluşturmak için çalıştık.

Dünyanın beşinci büyük züccaciye camı üreticisi Gürallar Grup olarak, cam ambalaj üretimine başladıktan kısa süre sonra cam ambalajda Türkiye’nin yıllık ihtiyacının %10’unu karşılar hale geldik. Küresel düzeyde hizmet kalitesi sağlayan bir şirket olmamız, uluslararası şirketler ve ülkeler için güvenilir bir tedarikçi olmamızı sağladı.

Gürallar Cam Ambalaj olarak, kurulduğumuz ilk günden itibaren kalite ve güvenlik standartları çerçevesinde üretim yapıyor, üretimin her aşamasında çevreye ve insana saygıyı ön planda tutuyoruz. Ürün ve hizmette en yüksek kaliteyi hedefleyerek ülke ekonomisine, cam ambalaj sektörüne ve iş ortaklarımıza değer katan adımlar atıyoruz.

6) Avrupa Cam Ambalaj Endüstrisi ve Temel / Kritik İşletme Görevi

Temel işletmeler, en basit tabiriyle bir ülke ekonomisinin temelini oluşturan ve toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan iş kollarını ifade eder. Temel endüstrilerin üretimlerini devam ettirmesi için gereken ve onları destekleyen sektörler de bu kavramın içerisinde yer alır. Temel işletmelerin pandemi gibi olağanüstü dönemlerde, diğer sektörlerin aksine üretime ara vermeden devam etme görevi vardır. Halkın sağlığı ve toplumun refahı için böyle zamanlarda bazı özel haklara ve muafiyetlere sahiptirler. Günlük olarak bağımlı olunan ihtiyaç ve hizmetleri karşılarlar.

Günümüzde bütün dünya koronavirüs pandemisi nedeniyle zorlu bir sınav vermektedir. Bu dönemde sağlık sektörü gibi çalışmaya devam edecek en önemli sektörlerden biri, yiyecek ve içecek sektörüdür. Yiyecek ve içecek sektörünün, market raflarının boş kalmaması ve halkın gıdaya ulaşmakta zorluk çekmemesi adına kesintisiz olarak üretime devam etmesi çok önemlidir. Bu noktada gıda sektörü için önemli bir rol üstlenen cam ambalaj endüstrisi de temel işletme göreviyle üretimini sürdürmektedir. Cam ambalaj üretiminin hız kesmeden devam etmesi, yiyecek ve içecek talebinin hızla arttığı bir zamanda gıda güvencesi için hayati önem taşımaktadır.

Bütün bu zorlu süreçte toplumun refahı ve sağlığı için işlerinin başında olan dünyadaki bütün çalışanlar, büyük bir teşekkürü hak etmektedir.

7) Gürallar Cam Ambalaj’ın Butik Projeleri

Özel ürünler, özel çözümler gerektirir. Bu nedenle iş ortaklarımızın proseslerinin gerekliliklerine göre standardın ötesinde çözümler sunuyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda; tasarım sürecinden kalıp, üretim, kalite kontrol ve ürün teslimine kadar butik projeler üretiyoruz. Sevkiyatın ardından kalite birimine bağlı teknik ekibimizle iş ortaklarımızın dolum hatlarına gidiyoruz. Adım adım bütün süreci takip ediyoruz.

1 - Brief Alınır

Tasarım ekibimiz, proje sahibi iş ortağımızın hayallerini, düşüncelerini ve isteklerini dinleyerek ve anlayarak brief alır.

2 - Ar-Ge

Tasarımcılar; araştırma, geliştirme, yaratma sürecine girer ve ortaya öneri tasarımlar çıkar.

3 - Karar

Ön onayı alınan ürünler, üç boyutlu numune şeklinde yaratılır. Proje sahibi iş ortağımız, potansiyel tüm ürünleri eline alıp fiziksel olarak inceledikten sonra kararını verir.

4 - Kalıp Tasarımı

Seçilen tasarım ile kalıp tasarımı gerçekleştirilir. Kalıp tasarım süreci akabinde kalıplar üretilir.

5 - Ürünler Teslim Edilir

Tasarlanan ürün patenti, ilgili iş ortağı adına alınır veya alınmasına yardım edilir. Nihai ürünler üretilerek fabrikada teslim edilir.

Tasarım Ekibimiz

Tasarım ekibimiz, katıldığı tasarım yarışmalarından ödüllerle dönen yaratıcı, genç ve dinamik tasarımcılardan oluşmaktadır. Ekibimiz, iş ortaklarımızın verdiği ön bilgilerle, kendilerine ilk olarak üç boyutlu ve alternatifli birçok tasarım ürün numunesi sunmakta; bu numuneler arasından tercih edilen ürünlerin uygulanabilir kalıplarını tasarlamaktadır.

Teknik Yardım ve Ürün Patent Alımı

İş ortaklarımıza, diledikleri anda arzu ettikleri ürünle ilgili tüm teknik yardımı yapmamızın yanı sıra tasarlanan ürün patentinin, ilgili iş ortağı adına alınmasına olanak vermekteyiz.

Destek ve Çözüm

Cam şişeler ve cam kavanozların üretim aşamasından sonraki safhada, sevkiyatın ardından kalite birimine bağlı teknik ekip ile iş ortaklarının dolum hatlarına gidilmektedir. Cam şişelerin dolum hattında herhangi bir sorun ile karşılaşmadığının tespiti yapılarak eksik ve geliştirilmesi gereken yerler konusunda iş ortaklarına teknik hizmet verilmektedir. Gürallar Cam Ambalaj, herhangi bir sorunda tüm kalite ve teknik ekibiyle destek ve çözüm için iş ortaklarının yanında olmaktadır. Gürallar Cam Ambalaj’ın iş ortakları, her türlü problem ile ilgili kiminle irtibata geçeceklerini bilirler.

8) Glass Worlwide Dergisi’nin Hakkımızda Yayınladığı Makaleyi Gördünüz mü?

Uluslararası cam sektörünün en önemli basın mecralarından biri olan Glass Worldwide Dergisi, Mayıs/Haziran sayısında Gürallar Cam Ambalaj Genel Müdürümüz Sn. Abdullah Gayret ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajın ana konusu; Gürallar Cam Ambalaj’ın durmaksızın artan üretim kapasitesi ve her koşulda gelişim göstermesi olurken, cam ambalaj sektöründeki küresel trendler ile sürdürülebilir ve çevreci politikalar da diğer önemli konu başlıklarındandı.

Röportajın bazı satır araları ise şöyleydi;

Ulusal Büyümeden Beş Kat Daha Yüksek Büyüme Sağladık

“Pazardaki belirsizliklere ve cam ambalaj sektöründe nispeten yeni bir oyuncu olmamıza rağmen, Türkiye'nin önde gelen cam üreticileri arasındayız. 2018 yılına kıyasla yıllık ulusal büyümeden beş kat daha yüksek, iki haneli büyüme sağladık.”

Tüketiciler Her Geçen Yıl Cam Ambalajı Daha Çok Tercih Ediyor

“Son zamanlarda, hem ülkemizdeki hem de yurt dışındaki tüketiciler, gıda ve içeceklerini; cam ambalajlarda satın almayı tercih etmektedirler. Tüketicilerin her geçen gün sağlıklı ve çevreci tercihlere yönelmesi bu yükselişteki en önemli etkenlerdendir.’’

Çevre Dostu Üretime Önem Veriyor ve Çevreci Projeleri Destekliyoruz

“Üretimde cam kırığı kullanımı; hava kirliliğinin, ham madde atığının, su tüketiminin azaltılmasına yardımcı olmakta ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Tabii ki kum, soda ve kireç gibi doğal kaynaklarımız da korunmuş olur. Bu nedenle doğayı korumak ve çevre dostu üretime önem vermek amacıyla tüketicilerin farkındalığını artıracak çeşitli projeleri üstlenen ve destekleyen bir cam ambalaj üreticisi konumundayız.”

Röportajın tamamını okumak için linke tıklayınız  (İngilizce): https://bit.ly/2VPnig8

Röportajın tamamını okumak için linke tıklayınız (Türkçe):  https://bit.ly/3d9KJqt

8) Uzaktan Çalışma Sisteminin Temelleri

Birçok şirket uzaktan çalışma sistemine geçiyor. Böyle bir tecrübeye daha önceden sahip olmayanlar için bu süreç zorlayıcı olabilir. Yazımızda bulabileceğiniz bazı ipuçlarını takip ederek bu geçiş dönemine en iyi şekilde adapte olabilirsiniz.

1 - Ev veya Yatak Kıyafetleriyle Çalışmayın

Pijamalarla çalışmak bir nimet gibi gözükebilir ancak zihninizi doğru yere odaklamanızı zorlaştırır. Kendinizi hiç fark etmeden yatakta uzanırken bulabilirsiniz. Evden çalışmaya başladığınız ilk birkaç gün bunun tadını çıkarın ancak sonrasında işe gider gibi kıyafetinizi değiştirerek güne başlamak yararınıza olacaktır.

2 - Rutinler Edinin

İş yerine gidenler için uyanıp hazırlanmak ve günaydın sohbetleri derken güne başlangıç ister istemez yapılıyor. Evdeyken ise kalkıp en fazla başka bir odaya geçmek, vücudu uyandırmayı ve adapte olmayı zorlaştırıyor. Bunu daha kolay hale getirmek için işe başlamadan önce kahvaltı yapmak, kahve içmek veya spor yapmak gibi günlük kendinizi uyandırma rutinleriniz olsun.

3 - Mola Verin

Her saat başı birkaç dakika gözlerinizi ekrandan uzaklaştırın. Ayağa kalkarak basit esneme hareketleri yapın. Telefon görüşmesi yaparken evin içinde turlayın. Öğle yemeğiniz için bilgisayarınızdan uzak bir yerde yarım saat mola verin.

4 - Çalışma Saatleri Belirleyin

Evden çalışanların, zamanlarını ev işi yapmakla ve internette dolaşmakla geçirdikleri düşünülür. Aslında evden çalışmak daha fazla zaman alır çünkü işin “başından kalkmak” zordur. Günün tamamında yalnızca çalışıyor olmanız gerekmez. “Çalışma saatleri” belirleyerek verimli zaman geçirin.

5 - Çalışma Alanı Belirleyin

Bir çalışma alanı oluşturmak önemlidir. Her yerde çalışıp verimli olabiliyorsanız muazzam. Daha fazla düzene ihtiyacınız oluyorsa kendiniz için bir çalışma alanı ayırın. Aile üyelerinizle konuşarak hangi saatlerde çalışacağınızı ve bu saatlerde mümkünse rahatsız edilmemeniz gerektiğini açıklayın. Dikkatinizi dağıtabilecek her şeyden kaçının.