GCA, Türkiye Depozito Yönetim Projesi Toplantısına Katıldı

GCA olarak 6 - 7 Aralık 2022’de Türkiye Çevre Ajansı’nın düzenlediği Türkiye Depozito Yönetim Projesi Toplantısı’na katıldık. 2 gün süren toplantının ilk gün oturumunda, Depozito Yönetim Sistemi (DYS) uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar anlatıldı. İkinci gün oturumunda ise Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) yazılımı hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. Toplantıda GCA’YI İş Geliştirme Müdürü Pırıl Konuk temsil etti.

Depozito Yönetim Sistemi (DYS), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen ve belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.

DYS İle Türkiye’de satışa sunulacak 0,1 litre ila 3 litre hacmindeki içeceklerin depozitolu şişelerde satışa sunulması planlanıyor. DYS ile 8 milyar adede yakın şişenin depozito kapsamına girmesi, bu sayının 2026 yılı itibari ile 10 milyar adedi bulması bekleniyor

DBYS ise, operatörlüğünü Darphane’nin yaptığı ve ambalajların işaretlenmesi ve etiketlenmesinde esas kriterlerin belirlenip yönetilmesine olanak tanıyan bir sistemdir.

 

GCA, Türkiye Depozito Yönetim Projesi Toplantısına Katıldı

 

08.12.2022