Türkiye'de Bir İlk Olan EKOMAT Projesi Yalova’da Hayata Geçti!
BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan “EKOMAT” Projesi’nin, pilot şehir olarak seçilen Yalova’da açılışı yapıldı. Proje ile geri dönüşüm bilincinin oluşturulması ve zorunlu depozito uygulaması öncesinde, atık yönetim kurgusu için sayısal veri toplanması hedefleniyor.
17 Haziran 2022 Cuma günü, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdürü Semih Özbey’ın katılımlarıyla, Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış töreninde EKOMAT Projesi’nin detayları anlatıldı ve protokol tarafından ilk şişelerin geri kazanımı yapıldı. Türkiye Çevre Ajansı tarafından desteklenen ve pilot şehrin Yalova olarak belirlendiği EKOMAT projesi, cam ambalaj üreticileri olan GCA ve Park Cam tarafından finanse edilmekte olup, atık yönetim operasyonunu BİRCAM Vakfı yürütmektedir.
Camın geri dönüşümüne de önemli katkı sağlayacak projede iş ortağı oldukları için mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret şunları söyledi: “EKOMAT projesinin ana amacı, camın kendisine sonsuz kez dönüştürülebilen bir materyal olmasından dolayı geri dönüşüme katkı sağlarken, aynı zamanda tüketicilerin bu konu ile ilgili bilinç kazanmasıdır. Ekomatlar ile, üretimde kullanılacak olan yeni hammaddeye olan talebi azaltacak ve aynı zamanda toplumda geri dönüşüm bilinci oluşturacağız. Bu projeyle, tüm Türkiye’ye örnek olmanın gururu ve sevincini yaşıyoruz.”
Park Cam Genel Müdürü Semih Özbay, “Ülkemizi seviyoruz ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Bugünden çevre için önemli bireyler yapmazsak, yarının da çok geç olacağının da farkındayız. Park Cam olarak, kurulduğumuz günden beri geri dönüşüm çalışmalarına önemli harcamalar yaptık. Beypazarı, Uludağ, Kınık ve Sarıkız maden suları ile Bircam Vakfı’nın kurarak, sürdürülebilir cam atıkları yönetimi modelleri oluşturduk. EKOMAT’ta bizim en değer verdiğimiz projemiz, katılımlarınızı bekliyoruz” dedi.
BİRCAM Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, “Ekomat projesi kapsamında uçtan uça entegre atık yönetim sistemi verilecek. Kendi geliştirdiğimiz milli yazılım sayesinde, otomatların yazılıma entegrasyonu ile doluluk oranlarını takip edilecek. Belirli bir doluluk oranına ulaştıkları zaman, saha ekibine mesaj gidecek ve otomatı boşaltma talimatı verilecek. Atıkların toplanması için de elektrikli araç kullanıyoruz, bu sayede alıcı ortama sera gazı salınımı yapmıyoruz.Her yönüyle çevreci olan Ekomat projemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Alışveriş merkezi, süper market, marina gibi farklı konumlara yerleştirildi.
Sürdürülebilirlik temasıyla, cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının %100 geri dönüşümünü gerçekleştirebilmek için kurgulanan projede, Yalova ve Çiftlikköy Belediyeleri sınırları içerisindeki 15 noktaya, 30 adet “EKOMAT” konumlandırıldı. EKOMAT’lar parklar, kapalı pazar yerleri, okullar ve meydanlar gibi kamusal alanların dışında, tüketicilerin sıklıkla gittiği 5M Migros (Vega Outlet), Star AVM, Yalova Marina, gibi özel alanlara da yerleştirildi.
Depozito iade makinelerinin saha performansları da gözlemlenecek.
Yaklaşık 100.000 kişiye hizmet verecek proje kapsamında depozito iade makinelerinden yeşil renkli olan cam içecek ambalajı atıklarını, sarı renkli olan ise plastik ve metal içecek ambalajlarının atıklarını toplayacak. Depozito iade makinesi üreticilerinden tedarik edilen EKOMAT’lar iç ve dış mekânda kullanılacak olup, kullanıcı davranışlarına göre saha performansları sürekli gözlemlenecektir. Böylece ülkemiz şartlarına en uygun makinelerin geliştirilmesine de destek verilecek. Ayrıca EKOMAT’ların boşaltılması için yerli malı elektrikli kamyon kullanılarak, sera gazı oluşumu da engellenecek. Her yönüyle çevreyi koruyan proje ile halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesi ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulaması hedefleniyor. Bununla birlikte bir sene sürecek projede toplanan veriler, Türkiye Çevre Ajansı ile paylaşılarak, zorunlu depozito uygulamasının geliştirilmesine destek olunacak.
“EKOMAT”lar mobil uygulama ile çalışacak
Otomatlar, telefonlara indirilen “EKOMAT” uygulamasıyla entegre olarak çalışacak. Tüketiciler öncelikli olarak uygulama marketlerden uygulamayı indirip, üye olacaklar. Üye girişi yaptıktan sonra, uygulama üzerinden kendine en yakın otomata yönlendirilecekler. Cam içecek ambalajları için Yeşil Renkli Ekomat'ı, Plastik ve Metal içecek ambalajları için de Sarı Renkli Ekomat’ı kullanacaklar.
Uygulama üzerindeki QR Kod tuşuna basarak, ekrana çıkan Karekodu, Ekomat üzerindeki ilgili yere okutarak, otomatı çalıştıracak. İçecek ambalajları üzerindeki barkodu, birer birer atık giriş alanında okutup, atık giriş alanındaki hareketli bandın üzerine bırakacaklar. İşlemleri bittikten sonra Ekomat üzerindeki butona veya ekrana basılı tutarak, kazandıkları puanları hesaplarına yükleyecekler.
Biriken puanlar aile bütçesine destek olacak
Tüketiciler, biriktirdikleri puanları yine uygulama üzerinden;
Migros hediye çeki, A101 hediye çeki, Razer mobil oyun ve Trendyol internet alışveriş kodlarına harcayarak, aile bütçelerine destek olacaklardır.
GCA ve Park Cam açılışa özel, tüketicilerin projeye katılımı sağlamak için, ödül bedellerini arttıracağını açıkladı. Projenin başladığı ilk ay, cam şişe başına 25 kr, plastik içecek şişeler, için 10 kr, metal içecek kutuları için de 15 kr. eşdeğeri puan EKOMAT’a üye olanlara dağıtacaklar. Tüketiciler de daha çok ayırıp, daha çok kazanacak.
Mobil uygulama linki: https://www.eko-mat.com/apps.html
EKOMAT kullanım rehberi videosu: https://youtu.be/iOduhUcE8sE
GCA HAKKINDA: Temelini 2015 yılında atan GCA, Gürok Holding’in 25 yılı aşkın sürede sofra camı üretiminden edindiği birikim ve deneyimini cam ambalaj sektöründe de yenilikçi bir yaklaşımla devam ettiriyor. GCA, sadece ülkemizde değil dünya çapında da önemli başarılara imza atarak, uluslararası arenada cam ambalaj sektöründe öncelikli olarak tercih edilen oyunculardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Başta Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ülkeleri olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. GCA AR-GE alanında gerçekleştirdiği etkin ve sürdürülebilir çalışmalarıyla ülkemizdeki cam ambalaj sektörünü ileriye taşıyacak projeleri başarıyla yürütüyor. Kaliteli ve güvenli üretim gerçekleştirmenin dışında, çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutmayı, birliktelik oluşturduğu müşterilerini “İş Ortağı” olarak kabul ederek müşterilerine ve ülke ekonomisine değer katmayı görev biliyor. Sektörde fark yaratarak ulusal ve global tasarım ödüllerine layık görülen GCA, küresel anlamda cam ambalaj sektörünün gelişimi için çalışan Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE) üyeliği ve katkıları ile sektörde küresel bir rol üstleniyor. Tasarımdan satış pazarlama faaliyetlerine kadar tüm süreçlerinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve BRC/IoP Ürün Güvenliği Yönetim Sistemleri’ne uygun çalışan GCA; çevreye saygılı üretimi önemseyen, geri dönüşüm konusuna büyük hassasiyetle yaklaşan, doğayı korumak adına çeşitli projeleri üreten ve uluslararası boyutta yürütülen projelere destek veren, ülkemizdeki cam ambalaj sektörünün önemli oyuncularındandır. GCA ayrıca ASD, Çevko ve Suder üyesidir. Kütahya 1.OSB’de yer alan GCA üretim tesislerinde üretim proseslerinden, kalite kontrol ve paketleme proseslerine kadar her aşama en son teknoloji ve tam otomasyon sistemleri ile yürütülüyor. Daima ileriyi gören ve geleceğe yatırım yapan GCA, üretim tesisinin altyapısını birden çok cam üretim fırını ile üretim yapabilecek şekilde tasarlamıştır. Bu doğrultuda 2021’de faaliyete geçen yeni fırın yatırımıyla GCA, kapasitesini yaklaşık iki katına çıkarmıştır.
PARK CAM HAKKINDA: Park Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. müşterilerine, tüketicilere, çevreye ve çalışanlarına; yüksek teknoloji ile üretilmiş, uluslararası standartları tam olarak sağlayan, sağlıklı, güvenilir, rekabetçi ve fark yaratan cam ambalaj ürünleri sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Şirket Cam Ambalaj Ürünleri üretmek maksadıyla Bilecik /Bozüyük Organize Sanayi Bölgesinde yer satın almış, ÇED ve Teşvik belgelerini sahip olmuştur. Park Cam aynı zamanda bu yatırım ile alakalı önemli bir girdi olan Silis’i (kum) üretmek amacıyla, Silis rezervi olan bir sahanın ruhsatını satın alarak yatırım ile ilgili uygun kalitede kum üretilmesi için yatırım çalışmalarına başlamıştır.
Şirket ilk üretim hattını 2013 yılında açmış, ve 2. Hattını 2015 yılında tamamlayarak üretime başlamıştır. Her biri günlük 500 ton kapasiteli arkadan ateşlemeli dünyanın en büyük fırınları olup teknolojik açıdan dünyanın en modern tesisleri arasında yer almaktadır.
Günümüzde 300 dönüm arazi üzerine kurulu, yaklaşık 115.700 metrekare kapalı alanda faaliyetini sürdüren, cam ambalaj sektörünün önemli oyuncularından biri olmuştur. Bozüyük Cam Ambalaj üretim tesisinde üretime başlanan 01.09.2013 tarihinden 2021 yılı sonuna kadar, yaklaşık olarak 16.000.000.000 adet şişe tam otomasyon ve ileri teknolojik ekipmanlar sayesinde başarı ile üretilmiş ve üretilen şişeler hayatımızdaki yerlerini almıştır.
Park Cam Bozüyük tesisinde alınan yeni yatırım kararının gerçekleşmesi ile birlikte üretim kapasitesi yüzde 50 oranında artacak. 3. Fırının devreye girmesi ile 1000 ton/gün olan günlük üretim kapasitesi, 1500 ton/gün’e çıkacak.
BİRCAM VAKFI HAKKINDA: Ülkemizde son yıllarda geri dönüşüm oranları artmakta olmasına rağmen, %100 geri dönüşen cam ambalaj ürünlerinin geri dönüşümden yeterli payı alamamaktadır. Sağlıklı cam ambalaja tüketicilerin talebinin artması, beraberinde doğal kaynaklarımızın tükenmesi sorununu çıkartmakta ve geri dönüşümün önemini arttırmaktadır. 2017 yılında gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir çevre bırakmak isteyen Türkiye’nin sektöründe önde gelen kuruluşları olan;
Park Cam San. ve Tic. A.Ş, Beypazarı İçecek Paz. Dağ. Amb. San. ve Tic. A.Ş., Uludağ Maden Suları Türk A.Ş., Kınık Maden Suları A.Ş., el ele verip,Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı – BİRCAM’ı kurdular.
Vakıf, cam ambalaj atıklarının entegre yönetimini yaparak, camın sonsuz geri dönüşümünü sağlamayı ve doğal kaynak kullanımını en aza indirmeyi amaç edinmiştir.
Bu kapsamda; entegre atık yönetiminin, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının SÜRDÜRÜLEBİLİR olması için çalışan ve sürekli denetlenebilir, ŞEFFAF bir yapı kurulması için çalışmaktadır.
17.06.2022