''İnovatif Ürünlerimizle Premium İçecek Markalarının Tercihiyiz''

1. Bildiğiniz üzere Covid-19 hem dünyada hem de Türkiye’de ticaret ve sanayi kollarını derinden etkilemektedir. Bu kapsamda GCA olarak ne gibi önlemler almış bulunmaktasınız?

 

GCA olarak, kurulduğumuz günden bu yana önceliğimiz; kalite ve güvenlik standartları çerçevesinde üretim aşamalarının tamamında çevreye ve insana saygıyı daima ön planda tutmaktır. Bu kapsamda bütün dünyayı etkisi altına alan COVID-19’a karşı çalışanlarımızın güvenliğini ve sağlığını korumak bizim için her şeyin başında geliyor. Bu kapsamda sadece GCA işimizde değil; tüm grup şirketlerimizde aldığımız önlemler şöyledir.

İlk günden itibaren yaptığımız gibi ofislerimizi ve ortak kullanım alanlarımızı her akşam düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. Maske ile çalışmak isteyen çalışanlarımıza maske temin ediyoruz. Hijyen noktalarımızda maske ve eldiven kullanımı zaten zorunlu ancak buna ek olarak idari personellerimiz de talep ederse temin edebiliyoruz. Tesis ve ofislerimizde, etkileşimi en aza indirmek amacıyla temassız kapılar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, iş seyahati nedeniyle yurt dışından gelen çalışanlarımıza döndükleri tarihten itibaren 14 gün süre ile idari izin verilmiştir. Bununla birlikte son 14 gün içinde yurtdışından gelen bir yakını olduğunu beyan eden çalışanlarımız da 14 günlük izne gönderilmiştir. Bununla birlikte, 9 Mart tarihinden itibaren tüm yurt içi ve yurt dışı seyahatleri iptal edilmiştir.

Yine alınan tedbirler kapsamında başta hamile ve / veya emziren kadın çalışanlarımız olmak üzere meslek hastalığı, kronik rahatsızlığı olan ve engelli kadrosunda olup da risk grubunda yer alan çalışanlarımız 14 gün süre ile idari izne çıkarılmıştır. Çalışanlarımızın sağlığını korumak adına İstanbul ofis girişinde ve Kütahya’daki fabrikalarda termal kamera ile ateş ölçümü yapılmaktadır. Toplantılarımız yakın temas olmayacak şekilde, mümkünse online olarak gerçekleştirilmektedir. Şahsi kargolar kabul edilmemekte; şirket kargolarımız ise dezenfeksiyon işlemi yapıldıktan sonra (birkaç saat beklenip) sahiplerine teslim edilmektedir.

Fabrikalarımız müşteri, tedarikçi, danışman gibi çalışan olmayan tüm ziyaretçilere ikinci bir tarihe kadar kapatılmıştır. Fabrikalarımıza sevkiyat amacı ile gelen araç sürücüleri ve kargo personellerine maske ve eldiven kullandırılması uygulaması başlamış olup bu kişiler için tesisimizde seyyar bir yemekhane kurulmuştur. Tesislerimizde çalışanların kolayca görebileceği (giriş kapıları, yemekhaneler, tuvaletler, ofisler, v.b.) noktalara Sağlık Bakanlığımız tarafından yayınlanan bilgilendirme afişleri asılmıştır. Tüm çalışanlara salgından korunma yolları ve salgın belirtileri ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtılmıştır.

Tesislerimizdeki dezenfektan istasyon sayıları artırılmış; her çalışanımızın her departmanda birden fazla noktada dezenfektana ulaşabilmesi sağlanmıştır. Ayrıca ofislerimize günlük olarak kolonya tedariği yapılmaktadır. Servis otobüslerimizin günlük olarak dezenfeksiyonlarının yapılması sağlanmıştır. Bununla birlikte otobüs kapasitelerinin %50’sinin kullanılması için çalışmalarımız tamamlanmış olup uygulama başlatılmıştır. Yemekhanelerimizdeki oturma düzeni sosyal mesafe kuralına uygun olarak değiştirilmiş ve yemekhane kapasitesi yarı yarıya düşürülmüştür. Bununla birlikte yeniden risk değerlendirmesi yapılmış ve tuzluk, baharatlık, peçeteliklerin kaldırılması, tabldot tabaklarının ısıtıcı altında ısıtılması gibi yeni aksiyonlar alınmıştır.

Kütahya ve İstanbul lokasyonlarımızda evden çalışma alternatifleri değerlendirilmiş ve evden çalışmaya uygun olan pozisyonlarımızdaki çalışanlarımız evden çalışmak üzere gönderilmiştir.

Gündemi yakından takip ederek, sürekli olarak gelişmeleri izliyor ve uygulanan önlemlerin etkinliğini gözden geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de önlemlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

 

2. GCA’nın günümüz itibariyle sektöründeki yeri ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

GCA olarak kurulduğumuz günden bu yana cam ambalaj sektörüne değer katmayı ve Türkiye ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunmayı görev edinmiş bir şirketiz. İş ortaklığını ve iş ortaklarımıza saygıyı ön planda tuttuğumuz bir çalışma prensibimiz var. Şu anda kalitesi ve teknolojisiyle ön plana çıkan, flint cam dediğimiz transparan/renksiz cam ambalaj ürünleri üretiyoruz.

Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Derneği (FEVE) üyelerinden biri olarak ülkemizi temsil ederken; FEVE ve sosyal sorumluluk platformu olan Friends of Glass (Cam Dostları) iş birliğinde cam malzemenin sürdürülebilirlik avantajlarının ve sınırsız şekilde yine kendisine geri dönüştürülebilme özelliklerinin topluma iletilmesi konusunda öncülük ediyoruz.

Dünya genelinde tüketiciler arasında sağlıklı cam ambalaj trendi yükselirken, üreticiler de bu talebi görmezden gelmeyerek cam ambalaja her geçen yıl daha fazla yöneliyor. Biz de dünyada 15’den fazla ülkeye ihracat yapan bir şirket olarak bu yıl yeni hat yatırımımız ile üretim kapasitemizi geçtiğimiz yıla nazaran artırdık. Nitelikli istihdam anlayışını benimseyen Gürok Grup olarak sadece cam endüstrisinde 1.500’den fazla çalışanı istihdam ederken, bu rakamın 300’den fazlasını GCA oluşturuyor.

 

3. Yıllık üretim kapasitenizde bir büyüme veya benzer konularda gelecek senelerde herhangi bir gelişme/değişme planlıyor musunuz?

 

Türkiye olarak yüksek katma değerli, teknik ve teknolojik bakımdan gelişmiş üretim tekniklerinin kullanıldığı, pazar ve tüketici öngörüsü neticesinde sunulmuş ve hatta yeni sektörler ve tüketim alışkanlıkları kazandıracak yatırımlara çok ihtiyacımız var. Gürok Grubu olarak AR-GE bizim için çok önemli. Türkiye’nin cam ambalaj ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyoruz.

Ulusal ve uluslararası pazarlarda payımızı sürekli artıyoruz. Bütün bunlara paralel olarak da önümüzdeki yıllarda faaliyete geçirmeyi planladığımız yeni fırın yatırımımız ile üretim kapasitemizi 2 katına çıkarmayı planlıyoruz.

 

4. Meyve suyu, içecek ve içme suyu sektörüne yönelik ürünlerinizden bahsedebilir misiniz? Ürünlerinizin özellikleri ve avantajları hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Üreticiler için ürünlerini sağlıklı ve göze hoş gelecek şekilde sunmanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yüksek kalite standartlarında beyaz (flint) cam üretimi yapıyoruz. Züccaciye berraklığıyla fark yaratan cam şişelerimiz de içerisindeki ürünler için güçlü bir algı oluşturuyor.

İçecek ve özellikle premium içme suyu sektörüne ürettiğimiz premium cam şişelerimizi dünya trendlerine göre yeniden yorumlayarak üretiyoruz. Ar-Ge ve inovatif çalışmalar sonucunda tasarladığımız premium şişelerimizi, iş ortaklarımızın memnuniyetine göre özgün olarak tasarlıyor; dünya çapında ödüllü tasarım ekibimiz tarafından müşterilerimize çeşitli çap, kafa tipi ve boy olarak özel proje bazlı tasarımlar yapıyoruz.

 

5. İçecek ve meyve suyu ambalajlarında son dönemlerde etkili olan trendlerden bahsedebilir misiniz?

 

Türkiye’de cam ambalaj sektöründeki trendlerin başında sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam arayışı geliyor. İçerisindeki gıda ve içecek ile herhangi bir kimyasal etkileşime girmeyen cam ambalaj; gıdaların kokusunu, aromasını ve tadını uzun süre boyunca korumasına yardımcı oluyor. Bu nedenle cam ambalaj, sağlıklı ve iyi yaşama önem verenler için öncelikli tercih sebebi olmakta.

Dünyanın, her açıdan premium hizmet anlayışına yönelmesi, yükselen bir değer olarak karşımıza çıkmakta. Tüketicilerin değişen alışkanlıkları, iş ortaklarımızı daha fazla cam ambalaj kullanmaya yöneltiyor. Son dönemde en dikkat çekici noktalardan biri de içme suyu ve diğer içecek ürünlerinin premium algısının pekiştirilmesi ve sofralarda daha fazla yer alması için cam ambalajın gittikçe daha fazla tercih ediliyor olması. Bu kategorilerde yurt içinde ve yurt dışında son derece etkileyici ve tüketicilerden yüksek not alan butik tasarım sonucunda hayata geçen projelerimiz bulunmakta.

Çevreye verilen zararları azaltabilmek adına gelişen sorumluluk anlayışı da doğaya saygılı yapısı sayesinde cam ambalajın popülaritesini yükseltiyor. %100 geri dönüştürülebilen cam ambalaj, sağladığı enerji ve ham madde tasarrufu sayesinde daha geniş kitlelere yayılmaya devam ediyor. Son olarak geri dönüşümün öneminin tüm dünyada anlaşılmaya başlaması, daha yeşil bir gelecek için umut vadediyor. 

 

6. Türkiye ve Avrupa’da cam ambalaj pazarındaki mevcut durum nedir?

 

 Global kaynaklardan edindiğimiz raporlar ve iç pazar araştırmalarımız neticesinde Türkiye’de cam ambalaj pazarının 7 milyar adeti geçtiğini görebiliyoruz. Yaptığımız analizlerle bu rakamın 2022 yılı içerisinde %2,5 yıllık büyüme ile yaklaşık 8 milyar adete çıkacağını ön görmekteyiz.

Türkiye’de cam ambalaj ürünlerinin çoğunluğunu su, maden suyu ve diğer meşrubatlar oluşturuyor. 2022 yılına kadar, cam ambalajın ürün üzerindeki tat ve sağlık avantajlarını da hesaba kattığımızda, endüstrimizin alkolsüz içecek pazarı özelinde yaklaşık olarak yıllık %4 büyüme göstereceğini söyleyebiliriz.

 FEVE’nin 2019 yılında 1.500 kişiden fazla katılımcı ile yapmış olduğu anket sonuçlarına göre, (%75 kadın, %25 erkek) Avrupalı ailelerin cam ambalaj kullanımını arkadaşlarına ve ailelerine tavsiye etme oranının %90’ın üzerine çıktığını gözlemliyoruz (2016 yılında %82’den artmıştır).

Anket sonuçlarında ayrıca, tüketicilerin yarısının 3 yıl öncesine göre daha fazla cam ambalaj tükettiği ortaya çıkmıştır (Türkiye’de bu artış oranı yaklaşık %60). Her 5 tüketiciden 2’si cam ambalajı daha sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir olduğu için tercih etmektedir.

 

7. Avrupa Cam Ambalaj Endüstrisi, Avrupa genelinde geri dönüşüme yönelik cam toplama oranını 2030 itibariyle %90’a çıkarmak için ‘’Cam Döngüsünü Tamamla’’ hareketini başlattı. Hareket, cam ambalaj geri dönüşümünü 2030’a kadar %75’e çıkarmayı hedefleyen yeni AB kurallarına proaktif bir yanıt olarak geliyor. GCA olarak bu konuda hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?

 

Camın sürdürülebilirlik avantajlarının Türkiye’de topluma iletilmesi konusunda öncülük ediyoruz. Ülkemizde henüz %10 seviyesinde olan cam geri dönüşüm oranını artıracak "Sıfır Atık" projesini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı diğer çalışmaları destekliyoruz, üretim tesislerimizde ilgili faaliyetleri uyguluyoruz. Avrupa ile aramızdaki fark büyük olsa da yapılacak çalışmalarla bu farkın alınacak aksiyonlar ve tüketicilerin bilinçlendirilmesiyle kapanacağına inanıyoruz.

Çevreyi koruma ve ambalaj atıklarıyla ilgili hassasiyetimize istinaden Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) destekleriyle çalışanlarımızın çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitimler almalarını sağlıyoruz. Şimdiye kadar gerçekleşen eğitimlere 1.200’den fazla çalışanımız katıldı ve ayrıca ISO kapsamında çalışan eğitimlerimiz her yıl güncellenerek devam etmektedir.

FEVE ile ortak yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında yıl boyunca eğitici videolar üretiyor ve dijital dünyada aktif rol alarak, cam ambalaj kullanımı ve geri dönüşüm hakkında halkın bilinçlenmesini sağlayacak içerikler paylaşıyoruz.

 

8. Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde cam geri dönüşüm oranı hakkında bilgi verebilir misiniz? Ülkemizde bu oranı artırmak için hangi adımların atılması gerekiyor? Bu çerçevede camın sürdürülebilirlik avantajlarından bahsedebilir misiniz?

 

Geri dönüşüme yönelik cam ambalaj toplama oranı, Avrupa’da %75’in üzerindeyken Türkiye’de henüz %9-10 aralığındadır. Avrupalı ülkeler başta olmak üzere birçok ülke içecek ambalajlarının geri kazanımı için şişe  toplama kumbara sistemleri, depozito iade sistemleri gibi sistemler hayata geçiriyor. Geri dönüşüm oranında kısa sürede ciddi artışlar sağlayan depozito sistemi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınan karara göre 2021’den itibaren Türkiye’de de uygulanmaya başlanacak.

Camın sonsuz kez kendine geri dönüştürülebilen bir madde olması, onu asla tükenmeyecek bir kaynak konumuna getiriyor. Bu yönüyle çevreye katkısı olan cam ambalajlar, İklim Eylem Hedefi’ne uygun olarak geri dönüşüm neticesinde enerji tüketiminin ve CO2 emisyonunun da önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

 

9. Kısa ve orta vadede GCA’nın hedefleri ve yatırım projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Fabrikamızda yüksek otomasyona dayalı teknolojiler kullanmak, bize birçok noktada avantaj sağlıyor. Kalıptan çıkan her ürünü, saatlik olarak kalite, gramaj ve şekil hatalarına göre kontrol ediyoruz. Ürünlerimizin mümkün olan en yüksek kalitede olduğundan emin olarak iş ortaklarımıza verdiğimiz güveni sürdürülebilir kılıyoruz. Ayrıca düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz laboratuvar testleriyle süreci destekliyoruz. Bütün bunlara ek olarak; endüstri 4.0 uygulamalarını ülkemiz için kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak gören ekibimiz, şu anda devam eden çeşitli projelerinde üretimde oto kontrol ve müdahale üzerine fabrikamıza özgü dijital dönüşüm çalışmalarını sürdürmektedir.

Üretim ve kalite dışında hizmet alanında da inovasyona yönelik projelerimiz bulunmaktadır. Müşterilerimize atadığımız yetenekli mühendislerimizden oluşan Müşteri Proje Koordinatörü ekibimiz sayesinde proje aşamasından üretime, üretimden sevkiyata kadar iş ortaklarımızla her adımda iletişim halinde oluruz. Bununla birlikte butik projeler yürüttüğümüz iş ortaklarımıza, onlar için tasarladığımız ürün patentlerini kendi adına alma olanağı vermekteyiz.

GCA olarak her aşamada son teknolojiden faydalanıyor, dijital dönüşüm sürecinin sonucu olarak makine öğrenmesi ve yapay zekâ araçlarının tüm süreçlerde etkin rol oynayacağını düşünüyoruz. Böylelikle yerel ve global düzeyde yeni müşteri deneyimleri ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler yaratabileceğimize inanıyoruz. Kaliteli üretimin beraberinde getirdiği büyümeyle birlikte önümüzdeki yıllarda faaliyete geçirmeyi planladığımız yeni fırın yatırımımız ile üretim kapasitemizi 2 katına çıkarmayı planlıyoruz.

 

10. Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Derneği’ne üye olan 20 cam ambalaj şirketinin ortak projesi olan “Geleceğin Fırını Projesi” kapsamında neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

Sizin de bahsettiğiniz üzere; Avrupa Birliği Cam Ambalaj Üreticileri Derneği’nin öncülüğünde tasarlanan “Geleceğin Fırını”, cam ambalaj endüstrisinin karbonsuzlaştırma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı görevi üstlenecek. Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri olarak, %80 yeşil enerjiyle çalışan ilk hibrit elektrikli büyük ölçekli cam ergitme fırınını inşa etmek üzere bir araya geliyoruz. Her zaman yeni teknolojilerin takipçisi ve uygulayıcısı olan GCA’nın da içerisinde yer aldığı 20 cam ambalaj üreticisi, tarihte ilk defa bir araya gelerek bu konsept üzerinde çalışacak ve proje için kaynaklarını seferber edecek.

Mevcut fosil yakıtlı enerji kaynaklarının yerini alacak fırın, cam üretiminde toplam karbondioksit emisyonunu %50 oranında azaltacak. Avrupa’daki 150 cam üretim tesisinin bir kısmı şu anda elektrikli fırınla çalışıyor olsa da bunların çoğu küçük ölçekte ve yalnızca işlenmemiş hammaddeler ile üretim yapıyor. Bu nedenle geri dönüştürülmüş cam neredeyse hiç kullanılamıyor. Cam ambalaj üretiminde söz sahibi firmalarsa daha fazla oranda geri dönüştürülmüş hammadde kullanabilmek için yeni teknolojilere yöneliyor. Bu yeni fırınla endüstri, yüksek seviyelerde geri dönüştürülmüş cam kullanarak tek fırında günde 300 tondan fazla cam üretebilecek.

"Geleceğin Fırını"nı hayata geçirmek, önemli finansal altyapı ve insan kaynakları ile çok çeşitli uzmanlık gerektiren son derece iddialı bir projedir. Bu sebepten ötürü GCA’nın da içinde olduğu önemli cam ambalaj üreticilerinin teknik becerilerine ve en iyi mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. GCA’nın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda desteklediği projede ilk fırının 2022 yılında tamamlanması planlanırken, ilk sonuçların 2023 yılında elde edilmesi öngörülüyor.

''İnovatif Ürünlerimizle Premium İçecek Markalarının Tercihiyiz''

 

01.04.2020