Sıcak Ürünler Cam Ambalaja Zarar Verir mi ve Bu Zararlar Neler Olabilir?
Cam ambalajlar, şık görünümü ve sürdürülebilir olması sebebiyle pek çok endüstride tercih edilen bir ambalaj çözümüdür. Ancak, her maddenin olduğu gibi camın da hassas olduğu bazı noktalar bulunuyor, camın ısıya karşı hassas olması ve belirli koşullar altında zarar görebilmesi de bunlardan birisidir. Peki, sıcak ürünler cam ambalaja zarar verir mi? Eğer verirse, bu zararlar neler olabilir?
Camın Isıya Karşı Direnci
Cam, silis kumu, soda külü ve kireç taşı gibi ham maddelerin yüksek sıcaklıklarda homojen bir şekilde eritilmesiyle oluşan bir malzemedir. Camın ısıl genleşme özellikleri, camı ani sıcaklık değişikliklerine karşı hassas bir hale getirir. Cam, ısıtıldığında genişlerken, soğuduğunda da büzülür. Bu durum, ısıl genleşme olarak bilinir. Isıl genleşme, tüm maddelerde gözlemlenen bir olgudur, ancak camda bu genleşme nispeten yüksektir. Eğer cam, çok hızlı bir şekilde ısınırsa veya soğursa, bu genleşme ve büzülme eşit düzeyde olmayabilir. Bunun sonucunda iç gerilimler oluşur ve bu da camın çatlamasına, hatta kırılmasına bile yol açabilir.
Zararları Nelerdir?
Cam, çok yüksek sıcaklıktaki bir ürünle direkt temas ettiğinde termal şok yaşayabilir. Bu durum ise camın yapısında ani ve geniş çaplı streslere neden olur. Isıya dayanıklı camlar dahi belirli bir sıcaklık limitine sahiptir ve bu sınırların aşılması durumunda cam zarar görebilir. Bu durumun fiziksel yansıması da cam ürün üzerinde çatlakların oluşması veya ürünün kırılmasıdır. Özellikle, sıcak sıvıların doğrudan oda sıcaklığında bir cam ürüne aktarılması riskli olabilir.
Peki Biz Bu Konuda Nasıl Önlemler Alıyoruz?
Kimse kullanılan cam ürünlerde kırık veya çatlak istemez. Bu tür sonuçları önlemek için neler yapıyoruz?
Tavlama İşlemi: Tavlama, camın daha dayanıklı ve kırılmaya karşı dirençli hale gelmesi için ısıtılıp yavaşça soğutulması işlemidir. Bu işlem, camın üretimi veya işlenmesi sırasında oluşan iç gerilimleri giderir. Böylelikle cam ürünler darbelere ve ısı değişimlerine karşı dirençli olur.
Kalite Kontrol Süreçleri: Üretimimizde gerçekleşen kalite kontrol süreçlerini özenle takip ediyoruz. Bu konuda yapılması gerekli olan kalite kontrol testlerinden birisi de termal şok testidir. Biz de ürünlerimizi termal şok testine tabi tutuyoruz ve elde edilen sonuçları gözden geçirdikten sonra limit değerleri dışındaki ürünler için tavlama işlemini tekrar ediyoruz. Böylelikle ısıl dayanımı istenilen değerlere sahip olmayan hiçbir ürünün satışını gerçekleştirmiyoruz.
22.05.2024