2019 Yıl Sonu Müşteri Bülteni
1) Genel Müdürümüz Sn. Abdullah Gayret’in Mesajı
Sevgili İş Ortaklarımız,
Üretimin her noktasında öncelikle ürün kalitesini her daim geliştirmeye çalışan GCA olarak yaptığımız araştırmalar, AR-GE yatırımları ve teknolojik geliştirmelerle cam ambalaj sektörünü daha iyi bir noktaya taşımak için bu sene de gayretimizi sürdürdük. Her bir müşterimiz için yoğun ve disiplinli projeler yürütürken, müşterilerimize en yüksek kalite ve verimde, çözüm odaklı fikirler ürettik ve üretmeye devam edeceğiz. Bu fikirleri mühendislik kabiliyetimizin yanı sıra ulusal ve uluslararası kaynaklardan edindiğimiz teknolojik deneyimi de kullanıp hayata geçirerek hem şirketimizi hem müşterimizi hem de sektörümüzü ileriye taşıyan işlere imza attık. Günlük olarak ortalama 1,5 milyon adet cam şişe ve kavanoz üretimimizde her cam ürünümüzü bu vizyonda ürettik.
Yalnızca ülkemizde değil; global düzeyde aktif projelere katılan GCA olarak, cam ambalaj dünyasındaki trendleri kendi iş süreçlerimize yansıtıyoruz. Kalitemizin ve vizyonumuzun dünya üzerinde öncü olması için kendimizi her an geliştiriyoruz. Çünkü trendleri ne kadar iyi takip edersek iş ortaklarımıza da o kadar kaliteli bir hizmet verebileceğimizi biliyoruz. Dünya üzerinde yayılan ve her zaman trend olarak kalmasını umduğumuz “Sağlıklı ve İyi Yaşam” konusunda atılımlarımızı bu sene de gerçekleştirdik. İçindeki gıda ve içecekler ile herhangi bir etkileşime girmeyen cam ambalajın uzun süreli gıda saklama konusundaki avantajlarıyla müşterilerimizin tüketiciye sağlıklı bir gelecek sunmalarını sağlıyoruz. Bunun yanında diğer bir trend olan “Premium Yaşam”ı cam ambalaj tasarımlarımız ve yaratıcı bakış açımızla tüketicilerin yaşam tarzının bir parçası haline getiriyoruz. Bütün trendlerin arasında dünyanın geleceği için çok önemli bir yere sahip olan “Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşümü” elimize geçen her fırsatta destekledik. Böylece cam ambalajı geri dönüştürdüğümüzde sağladığımız ciddi miktardaki enerji tasarrufu ve azalan kaynak kullanımıyla gezegenimizin ömrüne katkı sağlayarak yeni nesillere güzel bir gelecek bırakmayı hedefliyoruz.
GCA kalitesini, her sene artan ihracat hacmimiz sayesinde dünyadaki birçok ülke ile buluştururken, global sahada ülkemizi gurur ile temsil ediyoruz. Bütün bunlara ek dijital pazarlama yöntemlerini de profesyonel bir şekilde kullanarak hedef pazarlarımızda marka bilinirliğimizi artırmaya devam ediyoruz. Cam ambalaja ihtiyaç duyan her markaya ve müşteriye vizyonumuz ile misyonumuz doğrultusunda oluşturduğumuz güçlü imajımızla sesleniyor; sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir, sağlıklı ve premium yaşam tarzı sunan cam ambalaj ile hem geleceğimizin hem de bugünlerimizin kalitesini her geçen gün artırıyoruz.
Bu yolda bize destek veren tüm iş ortaklarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Daha nice yıllar bu yolda birlikte yürümek dileğiyle.
Abdullah Gayret
GCA Genel Müdürü
2) GCA Olarak Avrasya Ambalaj Fuarı’ndaydık
Tasarlayıp ürettiği cam ambalaj ürünleri ile hem yurt içi hem de yurt dışında cam ambalaj sektörüne yenilikçi bir bakış açısı getiren ve hem ürün hem de hizmet kalitesiyle öne çıkan GCA; bu sene 25’incisi düzenlenen İstanbul Avrasya Ambalaj Fuarı’na katıldı.
GCA olarak, 23-26 Ekim 2019 tarihleri arasında, TÜYAP Fuar ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen 25. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’ndaydık. TÜYAP Fuar ve Sergi Merkezi’nde 5’inci salonda yer alan, 522 numaralı standımıza gösterilen yoğun ilgi dolayısıyla tüm misafirlerimize bir kez daha teşekkür ederiz. 43 ülkeden 1.217’den fazla katılımcıyla, Avrasya’nın en büyük ambalaj endüstrisi fuarı olan Avrasya Ambalaj Fuarı’nda 21 – 24 Ekim 2020 tarihlerinde tekrar görüşmek üzere.
3) GCA Mai Dubai Şişe Tasarımıyla Dünyaca Ünlü Red Dot 2019 Ödülünün Sahibi Oldu
GCA “Mai Dubai” Premium Cam Şişesiyle, Dünyaca Ünlü Tasarım Ödülü Red Dot 2019’un Sahibi Oldu!
GCA, “Mai Dubai” şişesi ile tasarım dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Red Dot Ödülü’nün ikinci kez sahibi oldu.
Red Dot; moda ve takı tasarımından, elektronik cihazlara, mutfak eşyalarından mobilyalara kadar uzanan geniş bir alanda, seçkin uluslararası ürün tasarımlarını ödüllendiren tasarım konsept yarışmasıdır. Bu prestijli yarışmanın bu yılki ödül alan tasarımlarından biri ise Dubai’de bulunan Cayan Tower’dan esinlenilerek GCA tasarım ekibi tarafından tasarlanan “Mai Dubai” şişesi olmuştur.
“Mai Dubai” şişe tasarımı; güç ve tutku hislerini temsil ederken, ihtişamıyla da tüm bakışları üzerine toplamaktadır. Tasarımı ile premium cam şişelere yeni bir bakış açısı kazandıran Mai Dubai şişesi; 5 bini aşkın yeni tasarımın içerisinde jüri üyelerinden tam puan almayı başarmıştır.
GCA Genel Müdürü Abdullah Gayret ve Tasarım Ekibi Yöneticimiz Deniz Bostancı, Mai Dubai CEO’su Alexander van’t Riet ile Berlin’de düzenlenen Red Dot 2019 galasında Red Dot ödülünü kabul etmek için bir araya geldi. Alexander van’t Riet yaptığı açıklamada “GCA tasarım ekibi tarafından hayata geçirilen, ikonik detaylara sahip premium cam şişe göze hoş gelmekle kalmıyor; aynı zamanda zarif görünümüyle bulunduğu sofralara estetik bir görünüm katarak, kullanan herkesin en şık detayı oluyor” derken Sn. Gayret; “GCA olarak iş ortaklarımızdan aldığımız geri bildirimleri, yenilikçi projelere dönüştürüyor, tasarımlarımızı da bu geri bildirimler ışığında oluşturuyoruz. Ülkemizi, alanında uzman mühendislerimiz ve tasarımcılarımızla dünya çapında kabul gören yarışmalara katılarak ve bu yarışmalardan ödüllerle dönerek en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz.” açıklamalarında bulundu.
GCA, 2017 yılında da Galata Kulesi’nden ilham alarak tasarladığı Beyoğlu Gazoz şişesi ile bir kez daha Red Dot Ödülü’nün sahibi olmuştu. Ayrıca, iş ortaklarına sunduğu modern, estetik ve kullanışlı tasarımlarla adından sıklıkla söz ettiren GCA, 2018 yılında da cam ambalaj sektörünün en önemli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Ambalaj Ay Yıldızları Ödülleri’nde 3 büyük ödüle layık görülmüştür.
4) Trend Alarmı: Yeni Dünya Düzeninde Sürdürülebilir Ambalajlar
Kurumsal markaların çevre dostu çözümleri arttıkça, Dünya’mızın geleceğini koruyan sürdürülebilir ambalajın önemi de artıyor. Doğayı ve geleceği korumak için geri dönüştürülebilir ambalajlar ön plana çıkıyor.
Cam, yeniden kullanılabilir bir malzemedir. Cam kırığı hammaddesi kullanılarak tekrar cam imal edilmesi sıfırdan cam üretimine göre çok daha az enerji gerektirir. Kalitesini kaybetmeden %100 ve tamamen geri dönüşebilen ve sonsuz kez ikincil hammadde olarak tekrar üretime dahil edilebilen cam ambalaj, atık miktarını azaltarak atık yönetiminde kolaylık sağlar. Aynı zamanda geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamıza yardımcı olur. Geri kazanılmış cam şişe ve kavanozlar, geri dönüşüm tesislerinde fırına hazır cam kırığı haline getirilir; ardından fabrikalarda ikincil hammadde olarak kullanılarak yeniden şişe ve kavanoza dönüştürülürler. Böylece kullanılmış cam ambalaj, sürekli fayda yaratan bir faaliyetin konusu haline gelir.
Doğaya sağladığı yararlarla gelecek nesillere sağlıklı ve uzun ömürlü bir dünya sunan sürdürülebilir cam ambalaj, markaları da ekolojik ve sosyal sorumluluk anlamında rahatlatmaktadır. Bunun dışında doğada çözünebilir kapak ve etiket kullanan markalar da ambalaj sektöründe öne çıkmaktadır.
Sağlıklı yaşamın en temel ürünlerinden biri olan cam ambalajların üretimi, son yıllarda hızla gelişmeye devam etmektedir. Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu FEVE’ye göre 2012 yılından bu yana özellikle Avrupa’da cam ambalaj üretimi yaklaşık %10 artış göstermiş, şu anki üretim ile de 21,7 bin ton ve yaklaşık 78,7 milyar adede ulaşmıştır.
Çevre adına yaptığı yatırımları ve yer aldığı sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye’de cam ambalaj sektörünün takip ettiği GCA olarak, sağlıklı bir yaşam için çevreci çözümlerin daha da artmasını ve gerek markaların gerekse tüketicilerin bu bilinçle hareket ederek çevreyi korumalarını temenni ediyoruz.
5) Geçmişten Bugüne Cam Üretim Süreçleri
İlk üretildiği günden beri cam üretimi de diğer üretim teknikleri gibi sürekli gelişme göstermiştir. Sanayi devrimi sonrası makineleşen cam üretimi; yeni üretim teknikleri, verimlilik ve kalite geliştirmeleri ile günümüze kadar gelmiştir.
Cam üretimi genelde üç ana süreçte değerlendirilebilir; ergitme, şekillendirme ve ürün kontrol paketleme.
Her üç süreçte de yıllar içinde gelişmeler yaşanmış, prosesler otomasyon ağırlıklı hale gelmiştir; ayrıca günümüzde cam ambalaj kontrolü de ikiye ayrılmaktadır. Temassız kontrol dediğimiz “Görsel Kontrol” ve temaslı kontrol dediğimiz “Mekanik Kontrol”. Mekanik kontrol süreçleri hızlı gelişen görsel kontrol süreçlerine göre hız olarak çok yavaş kalmıştır. Bu sebepten dolayı son yıllarda mekanik kontrollerin yerini görsel kontroller almıştır. Mekanik Kontrol süreçlerindeki optik kontrollerin temassız bir şekilde görsel olarak yapılabilmesi için de büyük bir ilerleme vardır. Bu ilerlemelerden bazıları aşağıda yer almaktadır.
- Birden çok kameranın çektiği 2B fotoğraflar ile ürünü yazılımda 3B hale getirebilme yeteneği,
- Telesentrik lens kullanımları ile gerçek ölçülere fotoğraf üzerinden ulaşabilme,
- Yapay zekâ ile ürün üzerindeki kusur ile rölyefi ayırabilme,
- Yapay zekâ ile öğrenebilir yazılımlar.
Bu çalışmaların sonucunda mekanik kontrol teçhizatlarının yerlerini temassız kompakt teçhizatlara bırakacağı öngörülmektedir. Bu da daha az yer kaplama, daha az bakım ihtiyacı olması ve daha az yedek parça stoğu tutma gereksinimi gibi faydalar sağlayacaktır.
6) FEVE Üyeliği ile Küresel Etki
Sektörde fark yaratarak uluslararası alanda başarılar elde eden GCA, başta Avrupa olmak üzere küresel anlamda cam ambalaj sektörünün gelişimi için çalışmalar gerçekleştiren Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE) üyeliği ve katkıları ile sektörde küresel bir rol üstleniyor.
Attığı adımlarla kurulduğu günden bugüne Türkiye’deki cam ambalaj sektöründe ismini duyuran GCA, küresel güce sahip organizasyon ve derneklere katılımı ile de kendini gösteriyor. Avrupa’da gerçekleştirdiği sektörel faaliyetlerin yanında toplumsal duyarlılık adına da “Sonsuz Okyanus” gibi projeleri hayata geçiren Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE), global anlamda cam ambalaj sektörünün gözdesi konumunda.
GCA da FEVE üyeliği ile cam ambalaj sektöründe gerçekleşen her gelişmeyi takip ederek ve bizzat bu gelişmelere katkıda bulunarak müşterilerine maksimum kalitede üretim ve hizmet sağlıyor. Avrupa’da birçok cam ambalaj üreticisinin birbiri ile olan ilişkilerini de geliştiren FEVE, bu sayede sektörün kalkınmasında da büyük bir önem arz ediyor. FEVE’nin aylık ve yıllık bazda paylaştığı raporlar, sektör içi iletişimin ve haberleşmenin kolaylaşmasını sağlarken her zaman ileriyi düşünen GCA için de sürekli güncel kalmak dikkat edilen en önemli noktaların başında gelmektedir.
GCA ayrıca yurt içinde Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (Çevko), Türkiye’deki Ambalajlı Su Ürünleri Derneği (Suder) üyesi; Deniz Temiz Derneği (Turmepa) ve Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (Masuder)’in destekçisidir.
7) GCA’dan Bir Hizmet İnovasyonu: Müşteri Proje Koordinatörlüğü
Günümüzde konu ürün ya da hizmet temini olduğunda çoğu şirket, “işleyişi kolaylaştırma ve esneklik” konusunda başarılı bir performans göstermektedir. Müşterilerle temasa geçilen tüm noktalarda; satış öncesi görüşmeler ve iletişimle birlikte; satış sonrası hizmetlerde de işbirliği içinde olunduğu hissettirilmelidir.
GCA olarak tüm var olan ve potansiyel müşterilerimizi bugünün ve yarının iş ortakları olarak görüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, iş ortaklarımızla sadece satış esnasında değil; ürünümüzün yarattığı her değerde ve iş ortaklarımıza dokunduğumuz her temas noktasında işbirliği içerisinde olmak için Müşteri Proje Koordinatörlüğü hizmeti sunuyoruz.
Sağladığımız bu hizmetle müşterilerimizin kendi tesislerinde yaşanan problemlere alanında uzman mühendislerimizden oluşan bir teknik ekip desteği sağlarken; üretim süreçlerinde olduğu gibi çevik yapımızı iş ortaklarımıza desteğe ihtiyaçları olduğu her anda göstermeye çalışıyoruz. Bu sayede iş ortaklarımız, süreçlerimizde her zaman odak noktasında bulunarak yarattığımız hizmet inovasyonunun temelini oluşturmaktadırlar.
02.02.2020