Aizanoi Antik Kenti Gürok Grup Sponsorluğunda Yenileniyor
1. Öncelikle bize Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi verebilir misiniz? Hem Kütahya hem Gürok Grup hem de toplum açısından önemi nedir?
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, ikinci Efes olarak da nitelendirilen antik kentte kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından sürdürülüyor. M.Ö. 3 bine dayanan tarihi ve tiyatro, stadyum, agora ve Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı gibi yapıları ile Roma döneminin metropolislerinden biri olduğu düşünülen Aizanoi Antik Kenti’nde; tiyatro ve stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve kapı yapıları bulunuyor.
2. Gürok Grup olarak, Aizanoi Antik Kenti kazılarına sponsor olma kararınızın arkasındaki temel motivasyon nedir?
Gürok Grup olarak Kütahya’nın ve ülkemizin kültürel mirasına katkı sağlamayı önemsiyoruz. Bu kapsamda Aizanoi Antik Kenti kazılarını 2020 yılından bu yana destekliyoruz. Kazandıklarımızı geri verme, Kütahya’yı yalnızca bir sanayi şehri değil, turistik ve kültürel zenginlikleriyle de tanınan bir şehir haline getirme vizyonuyla hareket ediyoruz. Kalkınmanın tek koldan değil, her alanda potansiyelimizi gerçekleştirmekle mümkün olduğunun bilinciyle kültür ve sanata olan desteğimizi sürdürüyoruz. Dönemin yaşamına, kent kültürüne ışık tutan bu kazılar kültürel mirasımız ve şehrimizin turizm değeri açısından da paha biçilemez bir değere sahip.
3. Kültürel mirasa yapılan bu önemli yatırımların, Gürok Grubu'nun genel kurumsal misyonunu nasıl desteklediğini düşünüyorsunuz?
Gürok Grup olarak tüm faaliyetlerimizde “Sınırsız Düşün, Cesur Davran, İyi Yap” değerleriyle hareket ediyoruz. Her zaman daha sürdürülebilir bir gelecek için işimizi iyi yapmaya; hayata, doğaya ve ülkemize değer katmaya odaklanıyoruz.
Burada sunduğumuz destekle bu topraklarda bizden binlerce yıl önce yaşamış insanların gelişim ve değişim süreçlerine ayna tutuyor ve geleceğe dair kendimize dersler çıkarıyoruz. Günlük hayatın akışı içerisinde geleceğe yönelik vizyoner tahminler yapmak hep zor olmuştur. Bu anlamda insanlar genelde istatistiklerden faydalanır, önceki yıllarla karşılaştırma yapar. Arkeoloji ise bize bu anlamda çok iyi bir ortam sunuyor. Bir medeniyetin doğuşundan çöküşüne kadar tarım, ticaret, inanış ve yaşam hikayelerini tüm yönleriyle inceleme imkanı buluyoruz. Onları anladıkça, bu toprakları miras aldığımız kadim milletlere saygımız artıyor, kendi geleceğimize dair önemli notlar alıyoruz. Gürok Grubunun 75. yılını kutlamış, kurum kültürünün ve deneyim aktarımının önemini çok iyi bilen köklü bir şirket olarak tarihimizin ve aynı toprakları paylaştığımız geçmiş medeniyetlerin katkılarına değer veriyoruz.
4. Aizanoi Antik Kenti'ni tanıtma çabalarınızın, bölgede ve Türkiye genelindeki kültür turizmi potansiyeline nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsunuz?
Kültürel mirasın korunduğu bölgelerde yerelde kalkınmaya da güç verdiğini görüyoruz. Bir kentin tarihi yapıları, gelenekleri, doğal güzellikleri yani özetle kendine özgü kimliği ve modern dünyaya ayak uyduran yapısı uyum içinde olduğu zaman o kentin sakinleri mutlu oluyor. Bu mutluluğu kısa süreliğine de olsa tatmak isteyenler ise bu tarz kentleri turist olarak ziyaret ederek kalkınmaya katkı sunuyorlar. BM Dünya Turizm Örgütüne göre her yıl 1,3 milyar insan yurt dışına seyahat ediyor. 2023 yılında uluslararası turizmden elde edilen toplam ciro ise 1,4 trilyon dolar oldu. Türkiye’ye baktığımızda ise turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Dolayısıyla dünyada hem de ülkemizde çok büyük bir sektör ve ciro yaratan turizm ve seyahatlerden daha çok pay alabilmek için çalışmalara hız vermek gerekiyor. Bu kapsamda biz Kütahya’yı yalnızca bir sanayi şehri değil, turistik ve kültürel zenginlikleriyle de tanınan bir marka şehir haline getirme vizyonuyla hareket ediyoruz. Aizanoi’da Roma dönemine ait tiyatro ile stadyumun restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte destekliyoruz
5. Aizanoi'da gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan önemli buluntulardan bahsedebilir misiniz, özellikle 2 bin yıl öncesine ait heykeller hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında bugüne kadar; 2 bin yıl öncesine ait, 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen “Eros” ile şarap tanrısı “Dionysos” ve yarı tanrı “Herakles”in heykel başları gün yüzüne çıkarıldı. 2022 yılında bulunan erkek heykeli bugüne kadar bulunan neredeyse tam tek heykel. 2,10 metre yüksekliğe sahip erkek heykelinin kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları tamamıyla korunmuş vaziyette bulundu. Yunan mitolojisine ait çeşitli heykel başlarından öne çıkan ise yaklaşık 40 santimetre yüksekliğindeki bir 'Dionysos' başı. 2020 yılında 'Herakles' gövdesi bulunmuştu, 2022 yılında ise “Herakles” başı bulundu. Dolayısıyla çok değerli heykeller ve heykel başları bulunmaya devam ediyor.
Geçen yıl ise kazılarda Romalı kadınların kullandığı makyaj malzemeleri ve parfüm şişeleri bulundu. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un başkanlığında sürdürülen kazılarda, agorada (çarşı) 2 bin yıllık dükkanlara ulaşıldı. Dükkanlarda ulaşılan yazıtlar bu alanların hangi yüzyıllar arasında kurulduğu ve kullanıldığına dair bilgiler içeriyor. Kentin ticari ve sosyal yapısına ışık tutan dükkanlardan birinde ise Romalı kadınların kullandığı makyaj ürünleri ve parfüm şişeleri bulundu. Kozmetik ve parfüm satan bir dükkan olduğu düşünülen alanda antik çağlarda kadınların kullandıkları saç iğneleri, kolye gibi ürünlere ait çeşitli boncukların yanı sıra allık ve far gibi makyaj boyalarına ulaşıldı. Kırmızı ve pembe tonlardaki renklerin çoğunlukta olduğu 10 farklı renkte makyaj boyası bulunan kazılarda Antik Roma İmparatorluğunda allık ve far gibi makyaj malzemelerinin konulduğu bol sayıda istiridye kabuğu da bulundu.
6. Kültürel mirasın korunması ve tanıtılması konusundaki çalışmalarınızın Kütahya'nın turistik ve kültürel zenginlikleriyle ilgili genel vizyonu nasıl desteklediğini düşünüyorsunuz?
Aizanoi’nin restorasyonunun tamamlanarak Türkiye’de ve dünyada tanınması ve bu sayede şehre katma değer olarak dönüş sağlaması hedefiyle sponsorluk desteğimizi sürdürüyoruz. Şirketimizin doğduğu şehir olan Kütahya’nın ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasını birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Kalkınma ve refah; sosyal ve kültürel yönleriyle de ele alındığı zaman tam anlamıyla başarıyla sağlanmış olur. Kalkınmanın tek koldan değil, her alanda potansiyelimizi gerçekleştirmekle mümkün olduğunun bilinciyle kültür ve sanata olan desteğimizi sürdürüyoruz. Kültürel mirasın korunmasını ve tanıtılmasını bu kapsamda değerlendiriyoruz ve Aizanoi Antik Kenti kazılarını 2020 yılından bu yana destekliyoruz. Kütahya’da doğan ve tüm dünyaya yenilikçi ürünler ulaştıran Gürok Grup olarak ülkemizin ve şehrimizin kültürel mirasına yatırım yapmak bizim için çok önemli bir misyon.
7. Kültür turizmi açısından Kütahya'yı tanınan bir şehir haline getirme vizyonu doğrultusunda, Gürok Grubu'nun gelecekteki hedefleri nelerdir?
2020 yılından bu yana ana sponsor olduğumuz Aizanoi Antik Kent kazı çalışmalarına desteğimizi 6 yıl sürecek bir proje şeklinde planladık. 2026 yılında ise elbette kazıların gidişatını tekrar değerlendirip yeni projelerle desteğimizi sürdürmeyi istiyoruz.
8. Kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında özel sektörün rolü hakkında düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Kültür-sanat alanına yatırım yapan ülkelerde turizm ve ekonomide büyük bir gelişme olduğu görülüyor. Seyahat edenler gittikleri ülkelerdeki kültürel ve tarihi yerlerin yanı sıra önemli müzeleri de ziyaret etmek istiyor. Müzeleriyle öne çıkan Avrupa şehirleri her yıl daha fazla genç turist ağırlıyor ve kültür sanat alanında cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Ülkemizin bu anlamda büyük bir zenginliği ve henüz gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen birçok değeri var. Burada sadece kamunun ve yerel yönetimlerin bu işi üstlenmesini beklemek doğru olmaz. Özel sektör ve STK’lara da büyük bir görev düşüyor. Sponsorluklarla, iletişim desteğiyle kazı alanlarının desteklenmesi ve bu tarihi alanların tanıtımına katkı sağlanması büyük önem taşıyor.
9. Aizanoi'yı ziyaret edenlerde görülen yüzde 113,5'lik artışın ardındaki başarı faktörleri nelerdir? Bu artışın Gürok Grubu'nun tanıtım çalışmalarındaki etkileri nedir?
Kültür-sanata yapılan yatırımların orta ve uzun vadede olumlu sonuçlarını görmek mümkün. Gürok Grup olarak Aizanoi’yi tanıtma konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini görüyoruz. 2020-2023 yılları arasında Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret edenlerin sayısında yüzde 135,1’lik bir artış yaşandığını görüyoruz. Pandemi döneminin de dahil olduğu 3 yıl gibi bir sürede bu denli artışı oldukça olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Yeni buluşlar ve tanıtım faaliyetleriyle bu sayının katlanarak artmasını bekliyoruz.
06.03.2024