GCA Çalışanları “ÇEVRE VE GERİ DÖNÜŞÜM” Eğitimi Aldı
GCA olarak çevreye saygılı ve sürdürülebilir üretimi önemseyerek, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) destekleriyle çalışanlarımızın çevre ve geri dönüşüm konulu eğitimi almalarını sağladık.
Çevre dostu üretim faaliyetlerimizi sürdürerek ve bu konudaki hassasiyetimizi koruyarak çalışanlarımızın gerekli eğitimleri almalarını sağlamaya devam ediyoruz. ÇEVKO Vakfı tarafından verilen çevre ve geri dönüşüm konulu eğitim Mart ayında Kütahya’daki tesislerimizde Nisan ayında ise İstanbul’daki Lapis Han ofisimizde gerçekleşti. ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç tarafından yürütülen “Geri Kazanımın Yerküre İçin Önemi ve Türkiye’de Geri Dönüşüm” başlıklı eğitimde; çöp ve atıkların önemi, geri dönüşüm tarihi ve faydaları, ambalaj çeşitleri ve yaşam döngüleri, geri dönüşüme sevk edilen ambalaj atığı miktarları gibi çeşitli konular işlendi. Gürok Grubu bünyesinde bulunan diğer şirketlerimizin çalışanlarıyla beraber toplamda 1.166, GCA olarak 190 çalışanımız eğitime katıldı.
GERİ DÖNÜŞÜM VE ÇEVRE
ÇEVKO Vakfı’nın verilerine göre ülkemizde bir insan günde yaklaşık 1,2 kg çöp üretmekte; bu rakam da yılda yaklaşık 30 milyon ton çöpe denk gelmektedir. Bu çöpler atık olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle yeniden değerlendirilir veya yakılarak enerji elde edilirse, özetle geri dönüşüm süreçlerinden geçerse çevremize önemli faydaları olabilmektedir. Tüm atıkların ağırlık bakımından %30’u geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşur. Bu malzemelerin %50’si ambalajlardır. 2017 yılında geri dönüşüme sevk edilen ambalaj atığı miktarlarına değinecek olursak; kağıt/karton ambalaj atığı 263.932 ton, plastik ambalaj atığı 183.504 ton, cam ambalaj atığı 125.802 ton, metal ambalaj atığı 41.833 ton, kompozit ambalaj atığı 22.843 ton ve ahşap ambalaj atığı 19.021 ton şeklinde gerçekleşmiştir.
Eğitimde, geri dönüşümün faydalarına da değinen Anaç, şöyle örnekler verdi: “1 ton kağıt atık 17 ağacı kesilmekten kurtarır, 1 ton cam atığın geri dönüşümüyle 100 litre petrol tasarrufu sağlanır, kağıt ve cam geri dönüşümünden %50 su tasarrufu sağlanır. Alüminyum içecek kutularının geri dönüşümü sayesinde cevherden üretime göre %95 enerji tasarrufu sağlanır, kağıt geri dönüşümünden %50, cam geri dönüşümünden %25 enerji tasarrufu sağlanır. Özetle, geri dönüşümde doğal kaynaklar korunur, enerji tasarrufuna ve ekonomiye katkı sağlanır, atık miktarı azalır ve bütün bunlar doğru bir şekilde yapılırsa geleceğimize çok önemli yatırım yapılmış olur.”
GCA olarak bu tür bilgilendirici, farkındalığımızı arttırıcı, bir yandan da keyifli eğitimler almaya ve çevremizi korumak adına daha hassas ve bilinçli bir şekilde üretim faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
25.03.2018