EKOMAT Projesi'nin 1 Yıllık Çalışma Sonuçları Kamuoyuna Duyuruldu
EKOMAT Projesi ile 1 yılda 1,6 Milyon adet atık toplandı ve milli ekonomiye 1.3 Milyon TL’lik katkı sağlandı.
BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “EKOMAT” Projesi’nin, 1 yıllık çalışma sonuçları Yalova’da kamuoyuna açıklandı. Yalova Ekofest Çevre Festivali’nde yapılan açıklamada, kullanıcı sayısının ve toplanan atık miktarlarının düzenli olarak artmasıyla döngüsel bir ekonomi modeli oluşturulduğu ve yaşadığımız çevre açısından önemli kazanımlar sağlandığı belirtildi.
5 Haziran 2023 Pazartesi günü, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Valisi Muammer Erol ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Ergin Öz’ün katılımlarıyla, Yalova Ekofest Çevre Festivali kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında EKOMAT Projesi’nin 1 yıllık sonuçları açıklandı.
“Geri dönüşüm hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip”
İş ortağı oldukları EKOMAT projesinin şu ana kadarki sonuçlarından dolayı mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “GCA olarak, teknolojik gelişmeleri takip ederek çevresel kirlenmeyi önlemeye, atıkları mümkün olduğu kadar geri kazanma, geri kazanımı olmayan atıkları çevreye zarar vermeden bertaraf etme misyonuyla hareket ediyoruz. Çünkü geri dönüşüm sadece sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu nedenle her yönüyle çevreyi koruyan, halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesini ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulamasını hedefleyen bu projeyi hayata geçirdik. Cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının depozito iade makineleri ile yüzde 100 geri dönüşümünü sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz projemiz kapsamında Yalova’nın 15 farklı noktasına 34 adet EKOMAT depozito iade cihazı konumlandırdık. Vatandaşların cam, metal ve plastik ambalajları geri dönüşüme kazandırarak mobil uygulama üzerinden para değerinde puanlar kazandığı proje hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de karbon ayak izinin azaltılmasına destek oluyor. Ambalaj malzemelerini geri dönüşüme kazandırmak üzere tüketicide bilinci artırmayı hedefleyen EKOMAT projemizle örnek bir model oluşturduk. Aynı zamanda yerel yazılımı sayesinde verileri anında izleyebilme özelliğiyle “geri dönüşümün dijital dönüşümü” niteliğindeki bu projemizdeki amacımız, ülkemize ambalajın geri dönüşüm kültürünü kazandırmak” ifadelerini kullandı.
“EKOMAT Projesi ile fabrikalarda kullandığımız cam kırığı miktarını arttırıyoruz”
Toplatıda konuşan Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Ergin Öz, “Cam Kırığı, cam ambalaj fabrikalarının besin kaynağıdır. Cam fırınlarını ne kadar çok beslersek, doğal kaynak kullanımı azalır, fırın ömrü uzar, enerji maliyeti düşer ve karbon ayak izi azalarak, çevreye karşı sorumluluklar yerine getirilir. Avrupa’daki cam ambalaj üreticileri %60-%70 oranında cam kırığı kullanırken, ülkemizde ise cam kırığı kullanım oranı %10’a bile ulaşamamaktadır. EKOMAT Projesi ile fabrikalarımıza Avrupalı üreticilerin kullandığı kalitede cam kırığı gelmekte ve yeni şişeler üretilmektedir. Gelecek için çok önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.
“Milli Ekonomiye 1,3 Milyon TL’lik katkı yaptık.”
Daha sonra, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, projenin sürdürülebilirlik açısından kazanımlarını katılımcılara aktardı.
EKOMAT projesinin üye sayısının 11.000 kişiye yaklaştığı ve toplamda 1,6 Milyon adet içecek ambalajın kaynağında ayrılarak EKOMAT’lar üzerinden toplandığı belirtildi. Kızıl açıklamalarına; “EKOMAT’lar boşaltılırken çoğunlukla Elektrikli toplama aracı tercih edilerek alıcı ortama daha az kirletici gazlar verilmiştir. Geri kazanılan ürünler ile belediyenin düzenli depolama tesisine 45 çöp kamyonu kadar atık gönderilmeyerek alandan tasarruf sağlandı. Bu sayede ekonomik anlamda tasarruf sağlanmış; düzenli depolama sahasının ömrü uzamıştır” diyerek devam etti.
“Aile bütçesine 256.000 TL’lik destek yapıldı.”
Kazandıran dönüşüme katılan tüketicilere, market ve internet alışveriş çekleri dağıtılarak, aile bütçelerine yaklaşık 256.000 TL’lik destek sağlanmış oldu.
Geçen 1 yıllık süreç içerisinde projemizin çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımları olmuştur. Geri dönüşüm operasyonlarının yapılmasıyla beraber;
- 128 ton doğal kaynak tüketiminde azalma,
- 16.675 aracın 1 günlük yakıt tüketimine eşdeğer petrol tasarrufu,
- 180 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı emisyonunda azalma,
- 720 konutun 1 aylık enerji tüketime eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf,
- 45 çöp kamyonunun taşıyacağı kadar atık miktarında azalma, sağlayarak milli ekonomiye yaklaşık olarak 1,3 Milyon TL’lik katkı yapıldı.
“Cam atıkların yeniden Cam Şişelere dönüştüğü projede, Plastik atıklar tekstil ürünleri, Metal atıklar da Diş Macunu Tüpü gibi kişi bakım ürünleri üretiminde kullanılacak”
“Proje kapsamında toplanan cam kırıkları, yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar, tekstil ürünleri, metal atıklar ise diş macunu tüpleri gibi kişisel bakım ürünlerine dönüştürülerek döngüsel ekonomi modeli oluşturulmuş oldu. İlerleyen süreçte sosyal sorumluluk çalışmalarımıza devam ederek, projemizin sosyal etkisini daha da fazla arttırmak istiyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Toplantının sonunda EKOMAT Projesinde en çok puan toplayan tüketicilere GCA ve Park Cam tarafından “cam”dan imal edilmiş ürünler hediye edildi.
06.06.2023